Καθώς οι υπολογιστές και το Internet αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, υπάρχει πλέον επιτακτική ανάγκη για προστασία από ηλεκτρονικούς ιούς, οι οποίοι μεταδίδονται κατά κύριο λόγο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προσβάλουν τους υπολογιστές, αλλοιώνοντας ή καταστρέφοντας αρχεία και προγράμματα που βρίσκονται μέσα σε αυτούς.

Η NOVA, ευαισθητοποιημένη σε αυτό το σημαντικότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι Internet χρήστες, σας παρέχει ΔΩΡΕΑΝ την υπηρεσία NOVA E-mail Antivirus.

Η υπηρεσία NOVA E-mail Antivirus παρέχει προστασία από τους ιούς που μεταδίδονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ταυτόχρονα περιορίζει το πλήθος των ενοχλητικών μηνυμάτων (spam) που παράγονται από ιούς.

Χαρακτηριστικά NOVA E-mail Antivirus:

1. Έλεγχος των εισερχόμενων και εξερχόμενων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
2. Έλεγχος των ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο (real time), χωρίς να δημιουργείται καθυστέρηση στην παράδοσή τους.
3. Έλεγχος των επισυναπτόμενων αρχείων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και όχι μόνο της κατάληξής τους (extension). Δυνατότητα ανίχνευσης των ιών που περιέχονται μέσα σε συμπιεσμένα αρχεία (ZIP, Self Extracting ZIP, nested ZIP, spanned ZIP κ.α.).
4. Δυνατότητα ανίχνευσης και καθαρισμού των ιών σε OLE objects (Microsoft Word macros κ.α.).
5. Διαγραφή του μολυσμένου μηνύματος που περιέχει οποιαδήποτε μορφή ιού (viral attachment, worm, Trojan).
6. Αυτόματος έλεγχος κάθε ½ ώρα για νέους ιούς και αυτόματη ανανέωση της μηχανής ανίχνευσης.

Σε περίπτωση ευρείας εξάπλωσης νέου ιού, που δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί, υπάρχει δυνατότητα άμεσης παραγωγής virus signature και προσθήκης αυτής στη μηχανή ανίχνευσης.

Διαθέτοντας τα παραπάνω μοναδικά χαρακτηριστικά, η υπηρεσία NOVA E-mail Antivirus είναι σε θέση να σας προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια ενάντια στους ιούς, χωρίς να δημιουργείται καμία απολύτως καθυστέρηση στην αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Η υπηρεσία NOVA E-mail Antivirus συνδυάζει με τρόπο μοναδικό αξιοπιστία και επιδόσεις, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή σας. Αντίθετα, είναι ενεργή και εκτελεί όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για την προστασία του υπολογιστή σας από τους ιούς που μεταδίδονται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οδηγός προστασίας από ιούς

Υπάρχουν τρία βασικά βήματα για να προστατέψετε τον υπολογιστή σας από ιούς, trojans και worms:

 • Εγκαταστήστε ένα antivirus λογισμικό: Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα antivirus λογισμικό στον υπολογιστή σας. Το antivirus λογισμικό σας προστατεύει από το να μολυνθείτε, κάνοντας τακτικά έλεγχο σε όλα τα αρχεία του υπολογιστή σας για ιούς.
 • Διατηρήστε το antivirus λογισμικό up to date: Νέοι ιοί εμφανίζονται διαρκώς. Υπάρχουν τουλάχιστον 57.000 διαφορετικοί ιοί και καινούργιοι γεννιούνται καθημερινά. Το antivirus λογισμικό μπορεί να εντοπίσει τους ιούς τους οποίους γνωρίζει ο δημιουργός του antivirus λογισμικού. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε up to date το antivirus λογισμικό που διαθέτετε. Οι περισσότερες εταιρίες antivirus λογισμικών παρέχουν μία υπηρεσία (συνήθως δωρεάν), από όπου μπορείτε να πάρετε τα updates του λογισμικού. Τα updates αυτά σας επιτρέπουν να εντοπίσετε και να περιορίσετε τις απειλές από νέους ιούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το antivirus λογισμικό μπορεί να κάνει update μόνο του αυτόματα από το Internet. Πάντα να κάνετε update του antivirus λογισμικού σας όσο πιο συχνά μπορείτε - ιδανικά κάθε εβδομάδα.
 • Διατηρήστε το λειτουργικό σας σύστημα up to date: Θα πρέπει απαραίτητα να κρατάτε και το λειτουργικό σας σύστημα up to date με τα τελευταία patches, services packs κ.τ.λ. (π.χ. Windows Update). Οι πάροχοι λειτουργικών συστημάτων διαθέτουν ενημερωμένες εκδόσεις, με στόχο την προστασία του υπολογιστή σας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του. Μπορείτε να βρείτε και να «κατεβάσετε» on line τις πιο πρόσφατες ενημερωμένες εκδόσεις από τις ιστοσελίδες των παρόχων.
  Επιπλέον ασφάλεια

Ακολουθούν κάποια επιπρόσθετα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατευθείτε από τους ιούς:

 • Εγκαταστήστε κάποιο backup λογισμικό και κρατείστε τακτικά backups των αρχείων σας. Ιδανικά, σε κάποιο άλλο σημείο και όχι στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα σε ένα ZIP disk, σε ένα CD, κ.τ.λ. Με αυτόν τον τρόπο, αν κάποιος ιός μολύνει το σύστημά σας (ή προκύψει κάποιο άλλο πρόβλημα) και δεν μπορείτε να το επαναφέρετε, μπορείτε να επιστρέψετε στην προηγούμενη έκδοση των δεδομένων σας.
  Μην σβήνετε το προηγούμενο backup σας όταν κρατάτε νέο backup. Είναι γνωστό ότι μπορούν να προκύψουν προβλήματα κατά τη διαδικασία του backup και με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι θα έχετε πάντα ένα ολοκληρωμένο backup διαθέσιμο.
 • Μην ανοίγετε συνημμένα σε e-mail, εκτός και αν περιμένετε να λάβετε ένα συνημμένο μέσω mail από το άτομο το οποίο σας απέστειλε το μήνυμα. Αυτό περιλαμβάνει και συνημμένα σε e-mail από γνωστά σας άτομα - ο υπολογιστής τους μπορεί να έχει μολυνθεί και ο ιός μπορεί να σας στέλνει mail χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.
 • Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν ο αποστολέας όντως επιθυμούσε να σας στείλει ένα συνημμένο, στείλτε του ένα e-mail και ρωτήστε εάν γνωρίζει ότι σας έστειλε ένα συνημμένο και τι περιέχει αυτό.
 • Όταν γράφετε ένα e-mail σε ένα άτομο που σας έστειλε ένα συνημμένο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το «Νέο μήνυμα» (ή την αντίστοιχη λειτουργία) στο e-mail πρόγραμμά σας. Μην κάνετε κλικ στο «Reply», καθώς μέσω αυτού μπορεί εύκολα να ανοίξει το μολυσμένο αρχείο με τον ιό.
 • Μην «τρέξετε» macros όταν ανοίγετε Microsoft Word ή Excel αρχεία, εκτός και αν βάλετε macros εκεί οι ίδιοι. Αυτό συμβαίνει ειδικά σε αρχεία που λαμβάνονται μέσω mail, ακόμα και από γνωστούς σας ανθρώπους.
 • Όταν «κατεβάζετε» αρχεία από Internet sites, αποθηκεύστε τα αρχεία αυτά σε έναν προσωρινό φάκελο (temporary folder) στον υπολογιστή σας ή σε μία δισκέτα. Σκανάρετέ τα για ιούς, χρησιμοποιώντας το antivirus λογισμικό σας πριν τα ανοίξετε.
 • Αποφύγετε να «κατεβάσετε» αρχεία από ανυπόληπτα sites. Για παράδειγμα, μην κατεβάζετε αρχεία από «crackz», «appz», «warez» ή άλλα παράνομα/ πειρατικά sites λογισμικών. Τέτοιου είδους αρχεία είναι γνωστό ότι περιέχουν ιούς, trojans κ.τ.λ.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άθελα κάποια δισκέτα μέσα στο drive προτού επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας.
 • Εάν επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας ενώ υπάρχει μια μολυσμένη δισκέτα μέσα στο drive, θα μολυνθείτε με ιό.
 • Δημιουργήστε ένα καθαρό MS-DOS boot disk και κρατήστε το σε ένα ασφαλές σημείο.

Στους περισσότερους υπολογιστές μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο disk, ανοίγοντας ένα MS-DOS παράθυρο και πληκτρολογώντας: FORMAT A: /S

Αφού ετοιμάσετε το disk, ορίστε το tab στη δισκέτα στη Write-Protected θέση.

Μπορεί να χρειαστείτε αυτό το disk όταν κάνετε ανάκτηση από ορισμένους τύπους μολυσμένων ιών. Το antivirus λογισμικό σας και/ ή τα antivirus web sites περιέχουν οδηγίες για το καθάρισμα των ιών.
Εάν είναι δυνατόν, μπορείτε να μάθετε ορισμένες βασικές MS-DOS εντολές. Το να γνωρίζετε αυτές τις εντολές θα σας φανεί πολύ χρήσιμο σε επείγουσες καταστάσεις.

Είδη ιών

Ο ιός δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν κώδικα ο οποίος αντιγράφει τον εαυτό του, χωρίς να τον αντιλαμβάνεται ο χρήστης. Οι ιοί προσκολλώνται σε αρχεία και προγράμματα που διαθέτει ο χρήστης στον υπολογιστή του και συνήθως ακολουθούν κάποια βήματα ώστε να μην είναι αντιληπτοί από το χρήστη.

Ορισμένοι ιοί έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να επηρεάσουν και να καταστρέψουν το σύστημα του χρήστη. Για παράδειγμα, υπάρχουν ιοί που σβήνουν αρχεία και δεδομένα από το σκληρό δίσκο του χρήστη.
ʼλλοι ιοί απλώς προσπαθούν να δημιουργήσουν αντίγραφα του εαυτού τους. Ακόμα και αυτοί οι ιοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι, καθώς συχνά έχουν απρόσμενες επιπτώσεις και πάντα χρησιμοποιούν τους πόρους του υπολογιστή (π.χ. χώρο στο δίσκο), χωρίς τη γνώση ή συγκατάθεση του χρήστη.

Πολύ συχνά, ένας ιός μπορεί να παραμένει σε έναν υπολογιστή για μεγάλη χρονική περίοδο, μερικές φορές ακόμα και χρόνια, προτού ξεκινήσει να αντιγράφει τον εαυτό του ή να εκτελεί καταστροφικές εντολές.

Τα πιο γνωστά είδη ιών

Virus Hoaxes

Εάν είστε χρήστης του Internet για κάποιο διάστημα, πιθανόν θα έχετε λάβει hoax virus warnings. Τα hoax virus warnings ξεκινούν από ένα άτομο με κακή πρόθεση (ή ως φάρσα) και κατόπιν διανέμονται σε πολλούς αθώους χρήστες υπολογιστών που λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι πραγματικές προειδοποιήσεις και ότι βοηθούν άλλους ανθρώπους με το να διανέμουν αυτά τα μηνύματα.

Οι περισσότερες hoax virus ειδοποιήσεις δίνουν οδηγίες στον παραλήπτη να προωθήσει την ειδοποίηση σε «όλους τους γνωστούς του» και γι' αυτόν τον λόγο εξαπλώνονται τόσο γρήγορα.

Εάν λάβετε μια virus ειδοποίηση ή μήνυμα που σας ζητά να το προωθήσετε σε «όλους τους γνωστούς σας», οι πιθανότητες είναι ότι πρόκειται για ψεύτικο μήνυμα. Από τα πιο γνωστά virus hoax είναι το «Good Times».

Οι hoax ειδοποιήσεις προκαλούν βλάβες:

Είναι γνωστό ότι το e-mail σύστημα μιας εταιρίας μπορεί να «πέσει» από τον μεγάλο αριθμό των e-mail ειδοποιήσεων που προωθούνται από χρήστες σε άλλους χρήστες κατά συρροή.

Τα hoaxes σπαταλούν το χρόνο των χρηστών και επίσης εκμεταλλεύονται τα resources του Internet και το bandwidth.

Ορισμένες hoax virus ειδοποιήσεις προτρέπουν τους χρήστες να σβήσουν αρχεία από τους υπολογιστές τους, για παράδειγμα αρχεία που δεν έχουν μολυνθεί από κάποιο ιό και μπορεί να είναι σημαντικότατα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή.

Σας προτείνουμε να μην προωθείτε ποτέ τις virus ειδοποιήσεις. Εάν πρέπει να το κάνετε, τότε ελέγξτε πρώτα προσεκτικά εάν η ειδοποίηση είναι ψεύτικη.

Trojan Horses

Το όνομα Trojan Horses προέρχεται από την Ιλιάδα του Ομήρου. Στο χώρο των υπολογιστών, το Trojan Horse (συχνά αποκαλούμενο απλά «Trojan») είναι ένα πρόγραμμα (ή κατά περίπτωση ένα έγγραφο) το οποίο φαίνεται να είναι αβλαβές ή ακόμα και χρήσιμο, αλλά στην πραγματικότητα έχει κακές προθέσεις, όπως το να σβήσει το σκληρό δίσκο του χρήστη.

Η διαφορά μεταξύ ενός Trojan και ενός ιού είναι ότι:

 • Ο ιός αντιγράφει τον εαυτό του χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης.
 • Ένα Trojan αντιγράφεται από τους χρήστες σκόπιμα – παρόλο βέβαια που δεν γνωρίζουν τις κρυφές του κακές προθέσεις.
 • Ορισμένες φορές τα Trojan είναι συνημμένα σε ένα παράνομο καταστροφικό πρόγραμμα («pirated software», «appz», «crackz», κ.τ.λ.).

Worms

Όπως ο ιός, έτσι και το worm είναι ένα πρόγραμμα που εξαπλώνεται από υπολογιστή σε υπολογιστή χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης.

Επίσης, όπως και οι ιοί, τα worms μπορεί μερικές φορές να έχουν σκόπιμα επιβλαβή αποτελέσματα, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις και μόνο το γεγονός της αντιγραφής τους μπορεί να είναι αρκετό για να βλάψει υπολογιστές και δίκτυα.

Η διαφορά μεταξύ ενός ιού και ενός worm είναι τεχνική:

 • Ο ιός προσκολλάται σε αρχεία (προγράμματα ή έγγραφα) στο δίσκο του χρήστη και εξαπλώνεται όταν αυτά τα αρχεία αντιγραφούν ή εκτελεστούν.
 • Ένα worm παραμένει στο active memory του υπολογιστή και εξαπλώνεται από τον ένα υπολογιστή στον άλλο, ενώ παράλληλα μολύνει και άλλους υπολογιστές μέσω της σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
 • Λόγω του ότι τα worms χρησιμοποιούν τις δικτυακές συνδέσεις για να εξαπλωθούν, μπορούν να έχουν υπερβολικά γρήγορη εξάπλωση και να δημιουργήσουν μεγάλη δικτυακή κίνηση (μειώνοντας την ταχύτητα ή μη επιτρέποντας τη νόμιμη πρόσβαση στο δίκτυο).

Ένα πρόσφατο και γνωστό worm ήταν το «CodeRed worm», το οποίο επηρεάζει τους Windows NT και Windows 2000 web servers. Αυτό το worm έχει υπό τον έλεγχό του τους μολυσμένους servers και τους χρησιμοποιεί για να επιτεθεί με «Denial of Service» σε άλλα Internet sites.