Όλοι μας δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε και να επιδιώκουμε οποιαδήποτε ευχάριστη δραστηριότητα. Μην ξεχνάμε ότι η χρήση του διαδικτύου περιλαμβάνει επαφή με φίλους μέσω μηνυμάτων ή δικτύων όπως το Facebook και το Instagram, συμμετοχή σε blogs, αλλά και πρόσβαση σε μουσική, βίντεο, νέα και ειδήσεις, πληροφόρηση γενικότερα.
Το πρόβλημα ξεκινά όταν χάνουμε τον έλεγχο, και την σύνδεση με το Internet την χρειαζόμαστε πια απαραιτήτως, αντί απλά να την θέλουμε. Και τότε αρχίζει να έχει και αρνητικές συνέπειες, καθώς εμπλέκεται και εμποδίζει την καθημερινότητα και την υπόλοιπη ζωή, επηρεάζει τις αποφάσεις και τις επιλογές μας.
Σύμφωνα με την παιδοψυχίατρο, Σοφία Βγενοπούλου, κάποια ενδεικτικά συμπτώματα που θα έπρεπε να μας βάλουν σε συναγερμό είναι όταν το παιδί ή ο έφηβος:
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι συχνά η διαδικασία αυτή είναι τόσο σταδιακή που δεν το παρατηρούμε αμέσως, γίνεται κομμάτι του ποιοι είμαστε και πώς ζούμε και δεν μπορούμε καν να το αναγνωρίσουμε ως παθολογικό.
Και όσο πιο γρήγορα ειδοποιηθούμε ότι ένα παιδί κάνει υπερβολική χρήση και στρέψουμε την προσοχή μας στις υποκείμενες αιτίες, όσο πιο γρήγορα το βοηθήσουμε να αναγνωρίσει και αυτό το πρόβλημα, τόσο πιο καλό θα είναι για όλους μέσα στην οικογένεια.
Χρήσιμη συμβουλή
Δες αναλυτικά εδώ πώς μπορείς να συμβουλέψεις το παιδί σου ανάλογα με την ηλικία του.